EIK Tønsbergs damer i det første tiåret av det nye årtusen

Så er tiden kommet for å slippe del tre i en serie av foreløpig tre artikler om fotballhistorien på dame – og jentesiden i EIK Tønsberg. Denne artikkelen behandler perioden fra og med 2000 til og med 2009. Vi vil sterkt anbefale å lese de to første artiklene før man går løs på teksten som her følger.

Ole Jan Skoglunds trenerinnsats var av helt avgjørende betydning for den sportslige fremgangen i årene 2004 – 2008. Her etter en uavgjort kamp mot Fossum i Skien i juni 2007

Etter skuffelsen i sesongen 1999 ønsket Jan Erik Lillesand å trekke seg tilbake. Det var tid for trenerjakt. I flere år hadde styret hatt dialog med Jan Husebæk fra Svarstad og høsten 1999 lyktes man med å tegne kontrakt. Det ble en positiv vinter 1999 / 2000 med mye godt treningsarbeide og man ble velsignet med en rekke gode spillere som kom til. Blant annet på grunn av skolegang i Tønsberg. Det ble en svært vellykket treningsleir i Danmark, som for øvrig undertegnede hadde den store og udelte glede av å være med på. Her ble det seier mot Notodden og en meget sterk kamp med et knepent tap mot Kolbotn II viste at noe var gang på gang.

Vårsesongen gav mange gode resultater og høydepunktet ble 3 – 1 seieren hjemme mot Røa som rykket opp denne høsten. En stor overraskelse og må man anta en gedigen skuffelse for den alltid like høytsvevende ”pappa Edner”. Røa spilte denne sesongen med ex EIK Tønsberg spiller Therese Engebretsen fra Våle.

På høsten ble Jan Husebæk dessverre syk og en rekke sportslige nedturer fulgte, men tross alt var en sjetteplass i serien en sterk tilbakekomst etter den skuffende innsatsen året før. FK Larvik som hadde tilbrakt 2000 sesongen i toppserien rykket forøvrig ned.

Etter flere års utredning hadde NFF bestemt at det skulle foretas en spissing av seriesystemet. Dette betød at det skulle etableres en ny enavdelings førstedivisjon i 2001. For EIK Tønsbergs vedkommende betød omorganiseringen et ”administrativt nedrykk” og plass i en ny bred andredivisjon. For første gang siden 1997 var man på nivå tre.

Kontinuitet er særs vanskelig på damesiden og igjen kom en nedtur. Vinteren 2000 / 2001 bød på et frafall av spillere som man knapt tidligere hadde opplevet over en vinter. I tillegg til dette var nå både Runar og Horten FK klare for andredivisjon noe som skapte et tøft konkurranseklima internt i fylket.

Kirsti Axelsson gjorde som trener i 2001 det beste hun kunne med svært begrensede spillerressurser og det var bare så vidt at ”båten bar”. Før sesongen hadde Hole / JIF trukket seg fra serien noe som betød at det kun ville være ett lag, nr ni av ni, som ville rykke ned. Etter en tøff kamp med Horten FK lyktes det å berge en åttendeplass foran Horten. Runar imponerte stort og ble nr fem. Tap 24 – 0 borte i andre NM runde mot Kolbotn sier det meste om EIK Tønsberg denne sesongen.

Igjen var det å ta nye tak. En ny og bedre stall måtte bygges før 2002. Ny trener, danske Ib Jensen, ble engasjert. En godt kvalifisert mann med spillererfaring på toppnivå fra selveste FC København. Vårens seks treningskamper ble avviklet uten tap, men da serien startet buttet det i mot. Det ble riktig nok seier 1 – 0 i serieåpningen hjemme mot Amazon som samme høst rykket opp til førstedivisjon, men resultatet var intet mindre enn et gedigent ”ran”. Målscorer for EIK var Gunn Karlsen Staines. Til sommerpausen var kun fem poeng erobret og jumboplassen var et faktum. I NM ble det tap 0 – 14 hjemme mot FK Larvik i andre runde.

Før høstsesongen ble det mobilisert for fullt. Det ble brukt ikke budsjetterte midler til å kjøpe spillere fri fra jobb og man valgte å betale enkeltspillere for reiser både til trening og til kamp. Høsten gav hele 14 poeng og høydepunktet ble seieren med 2 – 3 over Donn i Kristiansand. Det var mange år siden en ”donnskalp” sist var tatt på bortebane. Til slutt endte det hele med en fin sjetteplass.

KM ble en opptur med to jevne 0 – 3 kamper mot FK Larvik. Ikke siden siste seier i KM i 1997 hadde man vært så nær laget fra Larvik.

Før jubileumssesongen 2003 ble atter en ny trener engasjert. Denne gang falt valget på Vidar Monsen. Ambisjonen var å kjempe blant topplagene i andredivisjon. Man endte på sjetteplass blant ni lag.

Det ble mer og mer klart at skulle man komme noen vei sportslig så måtte mer kontinuitet til. Høsten 2003 ble Ole Jan Skoglund, en god gammel ”EIKgutt”, engasjert som trener. Dette ble starten på en særdeles sterk sportslig periode i 2004 – 2008. I løpet av disse fem sesongene var man aldri dårligere enn nr tre. Klubben var med ett solid etablert som det nest beste i laget i Vestfold bak FK Larvik som i sesongene 2000 til og med 2009 spilte vekselvis i toppserien og i førstedivisjon. Dette inntil de vinteren 2009 / 2010 måtte trekke klubben fra seriespill.

Runar hadde alt i 2002 rykket ned til tredjedivisjon. Horten FK, Stokke / Vear og Holmestrand kom alle ”på besøk” i andredivisjon, men greide aldri for alvor å utfordre EIK Tønsberg på dette nivået.

Skoglunds periode toppet seg med serieseier og kvalifisering til opprykk til førstedivisjon i 2008. I 2008 ble det bestemt at førstedivisjon i 2009 skulle utvides fra ti til tolv lag og av denne grunn ble også ett lag fra førstedivisjon involvert i kvalifiseringen. Flaksen var ikke bedre enn at man ble trukket ut til å møte dette laget, som var Gjøvik FK. Med selveste skiesset Ingvild Flugstad Østberg på banen.

Det ble to spennende kamper med 2 – 0 tap på Gjøvik og seier 3 – 1 hjemme en kald og nervepirrende høstkveld. Kun ”bortemålsregelen” stod i veien for spill for første gang i en riksdekkende serie. Skuffelsen var enorm. I siste seriekamp var en av lagets beste spillere Live Eide Eriksen blitt skadet og med de små marginene som var er det grunn til å reflektere litt over hva en skade mindre og en annen trekning kunne ha gjort. Det må være lov å drømme. Gjøvik rykket forøvrig ned fra førstedivisjon i 2009…..

For de av oss som var tilstede på Gjøvik ble første del av kvalifiseringen en ganske sørgelig opplevelse med, så langt vi kunne telle, kun fem supportere fra Tønsberg tilstede! Ikke akkurat mye støtte å få fra klubben.

“Superspissen” Siw Tetlie var kanskje den aller viktigste spilleren i perioden 2004 – 2008 og scoret også i kvalifiseringen mot Gjøvik FK.

Ole Jan Skoglund syntes nå at nok var nok. Hans egen assistenttrener Tom Hamre fra Vear sa seg villig til å ta laget videre i 2009, men stort frafall av spillere og en lang ”dagen derpå” vinter gjorde det hele vanskelig. På vårparten ble derfor Per Arne Sørum fra Teie IF engasjert. En gammel traver på trenersiden som “DameAvdelingen” alt tilbake på 1990 tallet hadde vært i dialog med om mulig trenerjobb.

Sørum tok laget trygt igjennom sesongen og man havnet ”midt på treet”. Hverdagen var på sett og vis tilbake. Hva ville 2010 og det neste tiår så bringe?

Alle rettigheter til foto og tekst Hans Arne Westberg Gjersøe / “Montello Marketing”

Denne artikkeln er basert på en artikkel publisert på http://www.origo.no i august 2013.

Reklamer